Gyakori kérdések

Mikor érdemes felvenni veled a kapcsolatot, ha szeretnélek felkérni dúlámnak?

Ha csak találkozni szeretnél velem, informálódni a lehetőségekről, hívj fel, egyeztessünk időpontot! Ha már eldöntötted, hogy számítasz a segítségemre, és szeretnéd, hogy a szülésnél is jelen legyek, érdemes mielőbb jelezned szülésed várható időpontját, mert egy hónapban csak pár szülést vállalok, mivel ez egy időigényes, nagyon személyre szabott szolgálat. Ha utolsó pillanatban vagy, egy telefont akkor is megér, hogy el tudlak-e kísérni életed egyik legnagyobb kalandjára! :)
Szülés előtt általában kétszer találkozunk 1,5 órás személyes konzultáció keretében. Az általam kísért pároknak tartom fenn elsősorban az egész napos szülésfelkészítőre szóló helyeket, hogy jól megismerjük egymás. Ha ez túl soknak tűnik számodra, a 3 órás gyakorlati felkészítő is jó lehetőség lehet.

Még nem döntöttem el, hogy szeretnék-e dúlát, de nagyon gondolkozom rajta...

Mindig és mindenben TE döntesz! Szabad ember vagy. Találkozhatunk egy ismerkedő beszélgetésre. Majd kialakul, hogy mit szeretnél, érlelgesd csak nyugodtan! Megnézhetsz magadnak :) például az Életrevaló Szülésfelkészítő Műhelyen, vagy az ingyenes BABAVÁRÓ kedd estéken a kecskeméti Hírös Agórában... Az aktuális programok menüpontnál megtalálod a lehetőségeket.

Apa mellé is jó a dúla?

Ezt a kérdést is te döntöd el, hogy neked jó-e! Az apákat nagyon meg tudja erősíteni a szerepükben, jobban bevonódnak a folyamatba, hasznosabbnak érzik magukat, fizikailag is hatékonyabban tudnak segíteni. Érzelmileg sem állok közétek, nem helyettesíthetem az apát, hiszen nem belém vagy szerelmes :) Az én munkám éppen az, hogy a közös élményeteket erősítsem. Ez a Ti Ünnepetek! A szülőszobán más pároknál sokszor látom, hogy az apáknak nincs túl sok ötletük, hogy mivel segíthetnék a párjukat azon kívül, hogy fogják a kezét. Én ötleteket, eszközöket adok nekik, általában addigra már szavak nélkül értjük egymást, hiszen előtte már jól felkészültünk együtt.

A férjem nem érti, miért kell nekem dúla...

Erre csak egy megoldás létezik: mondd el neki! Ezt csak te tudod, hogy miért kell neked dúla, miért érzed szükségét! Az apák első reakciója az anya ötletére általában az, hogy: "Dúla? Az meg ki? És minek?" A második reakció: "Akkor én már nem is kellek?" (Dehogynem!) A harmadik: "De jó! Ez engem is megnyugtat!" (Szülés után már ez a véleményük a visszajelzések alapján! :)

Bármelyik kórházba bejöhetsz?

A Magyarországi Dúlák Egyesületének tagja vagyok, több kórházzal van együttműködési megállapodásunk. Azt gondolom, ha egy kórház családbarát szemléletű, és fegyelembe veszi a szülő nő érzelmi szükségleteit, ez nem ütközik akadályba. Az együttműködés nem papír kérdése, hanem kölcsönös jószándéké... Az együttműködés a kórháznak is jó, mert a mamák, családok elégedettségét növeli!

Mit szólnak hozzád az orvosok?

Azokat kérdezed akik már láttak dúlát, vagy akik még soha? :) Előbbiek közül az egyik azt mondta: "Minden nőnek kellene egy dúla!" Utóbbiak azt hiszik valami okostojás leszek, aki majd beleszól az ő munkájukba. Aztán találkozunk és elmondom nekik, hogy mit csinálok, mi a dúla kompetenciája. Ez általában megnyugtatja őket. :) Sok jó tapasztalatom van azokkal az orvosokkal, akikkel együtt voltam a szüléseknél. Értelmes emberek, megértik, hogy ha az anya jól érzi magát szülés közben, az mindenkinek előnyös! :)

Melyik orvost ajánlanád?

Szüléshez? Mindenképpen szülészt! :) Viccet félretéve: azt kizárólag te tudod eldönteni, a saját szempontjaid alapján, hogy ki neked a jó, kinek a szemlélete, temperamentuma, kommunikációja stb. Abban tudok segíteni, hogy tisztázd magadban a választásod szempontjait, hogy mi neked a fontos.

A dokim azt mondta, hogy felesleges a dúla.

Teljesen korrekt, megmondta a véleményét. Neki tényleg felesleges, nem lesz szüksége rám, sőt a szülésznőnek sem. Remekül elvégzik a munkájukat nélkülem is. Sőt, a szülés is lezajlik nélkülem. Az a kérdés, hogy Neked szükséged van-e erre a támogatásra, kell-e neked ez a plusz. Azt pedig csak TE tudod megítélni, hogy neked kell-e! Általában más szokott lenni a feladata az orvosnak és a dúlának, nem helyettesítik egymást, de ennek az orvosnak szívesen kölcsönadom a legyezőmet, a vizes ruhát, a fényképezőgépet, és kísérgethet a mosdóba is... :) (Ennyire lelkes orvost még nem láttam...egyszerűen nem ez a munkaköre.)

A dokim nem érti, miért kell nekem dúla, és miért nem egy hozzátartozómat hívom be, hiszen ez családi ügy.

Egyetértek vele, ez családi ügy! Éppen ezért csak a család tudja, hogy mi lenne jobb számukra. Van, aki az anyukáját, barátnőjét hívja be, és van, akinek jobb megoldás egy gyakorlott segítő, aki érzelmileg nem annyira érintett.

Nem szeretnék oxitocint kapni, mert az előző szülésemnél borzasztó tapasztalataim voltak vele. Ugye segítesz elkerülni?

Hát ne menj arra, ha el akarod kerülni! :) Komolyan: a szülőszobán egészségügyi kérdésbe nem szólhatok bele, ez nem az én hatásköröm, de segíthetek abban, hogy korrekt tájékoztatást kapj a lehetőségekről a szakemberektől és jól tudj dönteni. A tapasztalataid, félelmeid fontosak! A szülés előtti találkozások alkalmával átbeszéljük ezeket és a szülésnél nagyon figyelek Rád, ezért vagyok ott.

Szerinted szülésznőt válasszak, vagy dúlát vigyek be?

Örülnék, ha még lenne szülésznőválasztás... mára ez a lehetőség megszünt az állami kórházakban. A dúla és a szülésznő választása nem zárja ki egymást, hanem erősítik, kiegészítik egymás munkáját.

Miben más a dúla és a szülésznő?

  • A szülésznő a kórház alkalmazottja, az ezzel járó jogokkal, felelősséggel és kötöttségekkel, a dúla csak az anyáé.
  • Szülésznő mindenképpen van a szülésnél az orvos mellett, dúla csak akkor, ha az anya igényli.
  • A dúla nem helyettesíti a szülésznő munkáját. Nem egészségügyi feladatokat lát el, nem vizsgál.
  • A dúla csak veled foglalkozik, melletted áll fizikai és lelki értelemben. Nem mozdul el mellőled, csak ha kéred.
  • A szülésznő kezeli a műszereket, asszisztál az orvosnak, adminisztrál is, ezért nem tud folyamatosan melletted lenni.
  • A dúla apró eszközökkel segíti a kényelemérzetedet, természetes fájdalomcsillapító technikákat alkalmaz, természetesen egyeztetve a jelenlévő szülésznővel és orvossal.
  • A dúla szülés előtt és szülés után is sok (általában 10-15 órahosszát) tölt veled, a szülésznőnek általában ennyire nincs ideje.
  • A szülésznő, ha ügyeletes több mamát lát el egyszerre, és ha lejár a műszak hazamegy.
  • A dúla időkorlát nélkül a rendelkezésedre áll a szülés alatt, és a szülés után is, ameddig te kéred.

Mi a szereped császármetszés esetén?

Ilyen esetben a családnak méginkább szüksége lehet bátorításra, és fizikai segítségre. Az egyéni felkészülés során mindig átbeszéljük a császármetszés lehetőségét is, hogy ne legyen ismeretlen a család számára, ha mégis erre lesz szükség. Nagyon sokat lehet tenni azért, hogy a szülés Ünnep legyen a számukra, még akkor is, ha a műtőbe már nem lehet bemenni a mamával. (Vannak kórházak, ahol a mama mellett lehet lenni végig.) Pl. bőrkontaktus megteremtése az apa és a baba között, első szopizás kivitelezéséhez segítségnyújtás, hiszen a mama nem tudja tartani, helyezni a babát, mivel a hátán kell feküdnie. Volt aki arra kért, hogy legyek mellette az első nap végig.