Személyes tapasztalatok a dúla munkájáról

Véleményünk szerint a dúla személye hatalmas segítség a szülés és a felkészülés, a ráhangolódás folyamán. A férjem is nagyon pozitívan értékelte Ella jelenlétét.

A szülészorvosunk kifejezetten örült, hogy lesz egy „személyes” segítőnk, és a szülésznők is maximális elfogadták a jelenlétét a szülőszobán. Mindenkinek meg volt a maga feladata a szülés folyamatában, amibe a dúla tökéletesen „belesimult”.

Számomra már a szülés előtt nagyon megnyugtató volt Ella jelenléte. Rengeteget beszélgettünk, tetszett a mód, ahogy ráhangolódtunk a szülésre, és ahogy férjemet is bevonta a felkészülés folyamatába. A gondolkodásmódunk is nagyon hasonló volt mind a technikai, mind az érzelmi részleteket tekintve.

Megnézhettem azokat az „eszközöket”, amik a kényelmemet segíthetik a szülés folyamán, így volt lehetőségem válogatni. Nagyon megnyugtató volt számomra, hogy már a vajúdás időszakában együtt lehettem a dúlámmal addig is, amíg elindultunk a kórházba. A szülés alatt végig mellettem volt, személyes jelenlétével növelve a biztonságérzetemet. A szülés után is velünk maradt, segített a baba első mellre tételében.

Nagyon sokrétűnek éreztük ezt a munkát. A szülés előtt inkább informatív jellegű volt, bár akkor is nagy hangsúlyt fektetett az érzelmi tényezőkre is, a feszültségoldásra, az aggodalmak eloszlatására.
A vajúdás folyamán az érzelmi jellegű jelenlét dominált, de a szakmai felkészültséggel kombinálva. Minden jelzésemre, rezdülésemre odafigyelve próbálta könnyebbé tenni a szülés folyamatát. Az esett a legjobban, hogy tudtam, bármiben számíthatok rá, és az az empátia és figyelem, amivel támogatott.

Tapasztalatunk szerint az együttműködés a dúla és a kórházi személyzet között zökkenőmentes és kiegyensúlyozott volt. A szülés folyamán az orvosnak, a szülésznőnek és a dúlának is más a feladatköre, mindannyian egymás munkáját és a szülő nő kényelmét, biztonságérzetét segítik.
Az átélt élmények alapján mi minden párnak csak ajánlani tudjuk, hogy éljenek a lehetőséggel, hogy dúlával készülnek a szülésre és dúla is segíti őket a szülés alatt.

Závori Erika – Dr. Kákonyi Áron

Kapcsolódó tartalmak